Nässlor
Nässelsläktet (Urtica) är ett växtsläckte som omfattar cirka 35 arter som finns i nästan hela värlsden. Nässelsläktet har ihåliga brännhår från vilka ett brännande gift utsöndras om håret bryts av.
Brännässlan slutar brännas vid uppvärmning och vid
fysisk bearbetning (som mixning, eller om man knölar runt med den lite
bara). Den kan alltså ätas rå i till exempel smoothies. Bra tips är att använd diskhandskar vid plockning.
Brännässlan är en av de mest c-vitaminrika växterna i Sverige. För
c-vitaminspulver, plocka dem sent på säsongen, torka dem och mal i
mortel. En tesked om dagen under vinterhalvåret håller doktorn borta. Nässelblad användas i varmrätter på samma sätt som spenat. Nässelblad kan även
användas i brödbak samt kokas till den välkända nässelsoppan.
NÄSSELSOPPA
Fyra portioner
- ca
2
l nyplockade, späda nässlor
-
ca
1
l vatten
-
salt
-
1
msk margarin
-
3
msk vetemjöl
-
2
hönsbuljongtärningar eller grönsaksbuljongtärningar för vegetarisk
-
1
dl grädde
-
ev
3
msk torr sherry
-
2
msk hackad gräslök
-
4
hårdkokta ägghalvor till servering
- Skölj nässlorna noga, ta bort ev rötter och grova delar.
- Koka upp hälften av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5
minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.
- Fräs margarin och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet.
Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet. Koka ett
par minuter. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt
och ev lite sherry.
- Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.
RECEPT PÅ NÄSSELVATTEN TILL GÖDNING
Bara för att vårskotten gått över till stora grova nässlor, för grova
för nässelsoppa, så betyder det inte att nässelsäsongen är över.
De
nässlor som hunnit bli stora kapas och läggs i en hink med vatten. Fyll
på ordentligt och täck med lock. Låt stå cirka en vecka. Rör om några
gånger under tiden. Det kommer att börja lukta ruttet, så en varning är
på sin plats
Sila bort nässlorna ur hinken (lägg dem på komposten) och använd
vattnet till gödselvatten. Det bästa som finns! Späd med cirka 5–10
delar vatten. Tänk på att nässelvatten är väldigt kväverikt vilket
gynnar tillväxt och grönmassan, men inte alltid blomning och
fruktsättning.
Ett alternativ till färska nässlor, är att hänga nässlor på tork och
lägga i blöt efterhand som det behövs. En bonus med att skörda fullvuxna
nässlor är att det kommer nya späda skott, som med fördel kan användas
till nässelsoppa under resten av säsongen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar