tisdag 6 maj 2014

Mynta


Myntasläktet (Mentha)
Det är fleråriga växter med upp till 1 m höga stänglar med motsatta, sågkantade blad. Arterna har en starkt kryddad och aromatisk doft.

Myntan är lämpad för odling i kruka såväl som i en rabatt. Växten förökar sig och växer oftast mycket fort när de får bra tillgång till vatten och mycket sol. Perfekt för de lite mer oerfarna odlarna med lite tålamod.


Denna kryddiga växt är känd för att passa utmärkt till lammkött men jag kommer att ta upp två andra användningsområden.

MYNTATE

Inom naturmedicinen anses mynta 
stimulera matsmältningen, lugna och motverka uppsvälld mage och magont. Kallt myntate sägs också bota hicka.


Teet görs oftast av torkade myntablad men kan också göras av färska. Jag rekommenderar dock att torka dina blad då växten mår bra av att klippas ner och då är det ett smidigt sätt att bevara det som klipps bort. Bladen kan man torka i ugn på en plåt alternativt att på soliga varma dagar torka myntan på ett fat. Både blad och stjälk kan användas.
Lägg en matsked torkade myntablad i en kopp och häll över kokande vatten. Låt teet dra i ca 5min och njut sedan av ditt väldoftande te och dess lugnande inverkan på kroppen. 
 

GRÄDDE MED MINT SMAK
Grädde
Mynta
Vaniljsocker
Glasburk
Häll ovispad grädde i en glasburk.
Dela några myntablad och lägg i grädden, skaka.
Låt burken med innehållet stå i kylen ca 24h med lock.
Följande dag silas myntabladen bort och grädden vispas med en tesked vaniljsocker.

(Variera mängd blad, grädde och vaniljsocker beroende på önskat resultat. Mynta är en stark växt så det behöver inte överdrivas med mängden.)

Supergott till kladdkaka eller i tårtor.

LYCKA TILL!



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar